Jak zrobić tofu

Tofu, popularny produkt spożywczy, znany również jako ser sojowy, jest powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej i wegetariańskiej.

Jest bogate w białko roślinne i może być używane w wielu różnych potrawach. Często jednak osoby chcące eksperymentować z tofu nie wiedzą, jak je przygotować w domu. W tym artykule omówimy krok po kroku, jak zrobić tofu w domowych warunkach.

Składniki

– 500g suchego ziarna soi
– 4 litry wody
– Sok z cytryny lub octu
– Sól

Kroki do przygotowania

Namoczenie ziaren soi

Należy namoczyć 500g suchego ziarna soi w 4 litrach wody przez co najmniej 8 godzin lub najlepiej na noc. Namoczenie ziaren soi sprawia, że będą one miękkie i łatwiejsze do rozdrobnienia.

Rozdrobnienie ziaren soi

Po namoczeniu ziarna soi należy je rozdrobnić. Można to zrobić przy użyciu blendera lub miksera, aż do uzyskania gładkiej masy.

Ugotowanie masy sojowej

Przenieś rozdrobnioną masę sojową do dużego garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut. Następnie odcedź ją przez sitko lub ser, aby oddzielić masę od płynu.

Zobacz również   Ile kosztuje badanie ob i crp?

Przygotowanie sera

W oddzielonej masie sojowej dodaj sok z cytryny lub ocet. Na każdy litr masy sojowej dodaj około 1/4 szklanki soku z cytryny lub octu. Delikatnie wymieszaj i pozostaw na około 15 minut. Powinna się pojawić biaława maź.

Odcedzenie sera

Przełóż masę sojową do serwetki lub specjalnego formularza do tofu. Delikatnie ugnieć, aby usunąć nadmiar płynu. Następnie przykryj serwetkę i połóż na niej coś ciężkiego, aby wycisnąć pozostały płyn.

Schłodzenie i gotowe!

Po wyciśnięciu nadmiaru płynu, schłódź tofu w lodówce przez co najmniej godzinę. Gdy stwardnieje, można je pokroić na kawałki i używać w różnych potrawach.
Robienie tofu w domu może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest to dość prosty proces, który wymaga głównie czasu i cierpliwości. Po wykonaniu kilku prób będziesz mógł dostosować recepturę do swoich preferencji smakowych. Tofu jest wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu potrawach, więc warto nauczyć się, jak je przygotować w domu.