Jak zrobić pyszną sałatkę z tuńczyka?

Składniki:

– 2 puszki tuńczyka w wodzie lub oliwie
– 1 duża sałata lodowa lub rzymska
– 1 czerwona cebula
– 2 ogórki kiszone
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 zielona papryka
– 1 pęczek świeżej natki pietruszki
– ½ szklanki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– Sok z 1 cytryny
– Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1.

Na początku, dobrze odcedź tuńczyka z zalewy i przełóż go do dużej miski.

2. Następnie, umyj i posiekaj sałatę oraz dodaj ją do miski z tuńczykiem.

3. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie dodaj do miski.

4. Ogórki kiszone pokrój w kostkę i również dodaj do pozostałych składników.

5. Ugotowane jajka obierz, pokrój w ósemki i dodaj do sałatki.

6. Papryki oczyść z pestek i błon, pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników.

7. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do miski.

8. W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając majonez, jogurt naturalny oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

9. Sosem polej sałatkę z tuńczykiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

10. Sałatkę możesz odstawić na kilka minut do lodówki, aby składniki się przegryzły i aromaty się połączyły.

Porady:

– Jeśli lubisz sałatkę bardziej kremową, dodaj więcej majonezu lub jogurtu.
– Możesz także dodać ulubione przyprawy, np. suszoną bazylię, oregano czy paprykę w proszku, aby nadać sałatce dodatkowego smaku.
– Sałatkę z tuńczyka podawaj schłodzoną, będzie idealna na gorące letnie dni.
Gotowa! Teraz możesz cieszyć się smakiem tej pysznej i pożywnej sałatki z tuńczyka. Smacznego!

Zobacz również   Barwnik do jajek - gdzie go kupić?